Rituál zavinovania pre ženy

Čo je to rituál zavinovania, v ktorých momentoch života môžete využiť jeho liečivú silu, ako takýto rituál prebieha a ďalšie podrobnosti nájdete v článku Petry Frenzel. Ďalší článok o metódach osobného rastu.

Počuli ste už niekedy o tomto rituáli? Ja len nedávno. Ale keď som ho uvidela, vedela som, že je to ďalší kúsok do mojej skladačky. Odvtedy ma sprevádza ako strážca hlbokej múdrosti žien, a teda našich predkov. Ženy v ČR, ktoré tento rituál sprevádzajú, si ho mierne prispôsobili na dnešné použitie. Pozrime sa naň od začiatku.


Čo je to rituál?

Rituálom nazývame všetky vedomé zastavenia. Venujeme pozornosť sebe a svojim zámerom. Hlavným zámerom rituálu je zmeniť našu skúsenosť a naladiť sa na niečo nové.


História rituálu zavinovania

Tento rituál sa v minulosti používal pre ženy po pôrode. Nazýval sa tiež rituálom zatvárania kostí. Slovania vnímali, že pri pôrode sa otvára brána medzi svetmi už 40 dní pred narodením. Žena vstupuje do labyrintu pre svoje dieťa a po pôrode sa tento labyrint opäť uzatvára, aby zabránil úniku energie. Preto je dôležité dodržiavať pri šestonedelí pokojový režim, čo sa v dnešnej dobe až tak veľmi nedodržiava. Dá sa povedať, že vďaka šatkám (ktoré sa používajú počas rituálu) môže žena uzavrieť energetické otvory a načerpať tak späť svoju silu.


Moderné využitie rituálu

V súčasnosti rituál používame nielen na uzavretie pôrodu, ale aj ako prechodový rituál pri iných životných zmenách. Ženy ho využívajú aj ako takzvaný deň starostlivosti o seba, keď majú priestor povedať si, čo potrebujú, a zároveň sa nechať ošetriť. Rituál sa môže vykonávať aj spätne.
Krátke úvodné video k článku v češtine. Petra Frenzel.


Na čo je rituál dobrý?

Rituál môžeme použiť pri akejkoľvek zmene v našom živote.
  • rozchod/rozvod
  • sťahovanie
  • zmenu zamestnania
  • smrť blízkej osoby
  • ukončenie choroby
  • ukončenie plodného obdobia (menopauza)
  • ukončenie akejkoľvek etapy života


Ako takýto rituál prebieha?

1. Úvodný telefonát, rozhovor
Najprv sa musíme dohodnúť na detailoch, preto posielam zoznam, čo si treba na rituál pripraviť. Potom všetko preberieme na úvodnom telefonáte, kde všetko doladíme.

2. Príprava pred stretnutím
Rituál sa začína vašou prípravou pred stretnutím. Potom sa stretneme na dohodnutom mieste, najčastejšie u vás doma, pretože po rituáli si potrebujete oddýchnuť. Ak nemáte doma vhodné podmienky, môžeme sa dohodnúť na inom mieste. Rituál trvá takmer celý deň, zvyčajne 6-10 hodín.

3. Samotný deň s rituálom
Na začiatku nášho stretnutia a vlastného rituálu si pripravíme nápoj, zvyčajne kakao, ktoré potom pijeme spoločne počas celého dňa. Nasleduje zdieľanie - spoločne sa rozprávame o témach na uzavretie. Na ich uvoľnenie môžeme použiť aj metódu Theta healing. Táto časť je najdlhšia a môže trvať aj niekoľko hodín. Po nej nasleduje pohladenie tela - vedomý dotyk. Miešame spolu aromatické oleje, ktoré svojou vôňou podporujú celý proces. Po ošetrení tela sa z byliniek pripraví bylinkový kúpeľ alebo nálev.


Posledným krokom rituálu je použitie špeciálnych šatiek na zabalenie. Uzatvára sa 7 tzv. zámkov, takže na záver môžete povedať aj 7 úmyslov. V šatkách môžete byť tak dlho, ako potrebujete. Ja som celý čas s vami. Keď je čas otvoriť sa, otvoríte 7 nových zámerov vo svojom živote.

Otvorením sa novým zámerom ukončíme rituál a vy môžete nastúpiť na cestu integrácie. Odporúča sa zostať so sebou aspoň cez noc, bez rozptyľovania, otázok a telefonátov.

Tento rituál môže byť veľkým krokom na našej ceste, pretože nie sme zvyknutí sa o seba takto starať, venovať si toľko pozornosti a zároveň si dať priestor pred a po rituáli.
13 minútové video o rituáli zavinovania v češtine.


Prečo rituál zavinovania?"

Každá žena si zaslúži túto starostlivosť o seba. Počas života prechádzame rôznymi fázami a stretávame sa s rôznymi ľuďmi. Tento rituál nám umožňuje oddeliť staré a nové. Je to akási brána k novým možnostiam, novým skúsenostiam a tiež k návratu našej sily späť. Zabalenie nám dáva pocítiť našu silu a naše hranice. Môže to byť aj forma oslavy nášho života, akýsi darček sebe samému v rámci sebalásky. Pri tomto rituáli sa vytvára bezpečné miesto na zdieľanie všetkého, čo je potrebné vyjadriť. Takto prichádza úľava, uvoľnenie, prijatie.

Zavinutie tiež pomáha znovu získať dôveru v naše telo, znovu sa spojiť s naším telom, takže rituál je vhodný na ukončenie choroby (potom, čo sa už cítime zdraví).

Ako Lenka prežívala rituál a ako ho vníma, si môžete prečítať tu.


Pre koho je rituál vhodný a pre koho nie?

Rituál je vhodný pre ženu, ktorá potrebuje uvoľniť staré presvedčenia, emócie, uzavrieť energetické diery alebo cíti, že potrebuje byť ošetrovaná. Muži sa tiež zavinujú, ale rituál sa vykonáva trochu iným spôsobom. Rituál nie je vhodný, ak prechádzate chorobou alebo sa necítite psychicky či fyzicky fit.


Na čo si musíte dávať pozor?

Proces tohto rituálu je veľmi hlboký, musíte si dopriať čas na integráciu, na odpočinok. Všetko môže prebiehať ešte niekoľko týždňov po rituáli. Musíte byť k sebe láskaví a dopriať si čas.


Kde sa môžete s rituálom stretnúť?

Každý sprievodca rituálom balenia má iné dary. Svojho sprievodcu si vyberajte citlivo, aby ste sa v jeho rukách cítili bezpečne.

V tomto článku som opísala, ako ja, Petra Frenzelová https://petrafrenz.cz/sluzby/ritual-zavinovani/), sprevádzam rituálom a ako som sa to naučila od Jany Rosy, hlavnej českej sprievodkyne týmto rituálom. Ona tento rituál vyučuje v Českej republike. Na Janinej webovej stránke nájdete aj zoznam vyškolených sprievodcov v Českej republike a na Slovensku. Jana sa tento rituál naučila od ruskej pôrodnej asistentky Iriny Gulevičovej, mexickej pôrodnej asistentky Angeliny Martinez Mirandy, ekvádorskej curandery (šamanky) a tradičnej pôrodnej asistentky Rocio Alarconovej a kolumbijskej pôrodnej asistentky Lality Laury Torresovej.

Resumé

Každá žena si zaslúži starať sa o seba, relaxovať v bezpečnom priestore, kde môže s dôverou odevzdať všetko, čo jej už neslúži. V živote môžeme prechádzať rôznymi náročnými situáciami a tento rituál môže byť láskavým ukončením všetkého, čo už potrebujeme ukončiť, rozlúčiť sa a nechať ísť.

Som vďačná, že rituál zavinovania vstúpil do môjho života a že vám ho môžem sprostredkovať.

Tento článok napísala pre Inspiracia.sk Petra Frenzelová v júli 2024


Ďalšie odkazy:

Výzva redakcie Inspiracia.sk
  1. Máte vlastné skúsenosti s rituálom zavinovania? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod článkom.
  2. Páčil sa vám článok? Poďte sa oň podeliť, zdieľajte ho, nech sa dostane k správnym ľuďom.
  3. Organizujete kurzy a nemáte ich na našom portáli? Pridajte sem svoje pozvánky. Je to zadarmo.

Autor článku: Petra Frenzelová, Česká republika 
Som terapeutka a rituálnička. Vediem ženy cez ich emócie a presvedčenia, ktoré potom uvoľňujeme pomocou liečebnej metódy Theta.  
www.petrafrenz.cz

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem