Čo je a čo nie je EZOTERIKA

"Ezoterika" (alebo esoterika) je slovo, ktoré sa často používa nepresne. Všimol som si dva druhy nepresností - buď sa ezoterika používa pre niečo duchovné, spirituálne, alebo v negatívnom zmysle, ako niečo uletené, nevedecké, šarlatánstvo.


Starý text z Wikipédie: "Ezoterika (z gréckeho εσωτερικός, esoterikós, "vnútorný", "uzavretý") je označenie pre súbor poznatkov určených výlučne pre úzky okruh zasvätených, intelektuálne vyspelých alebo privilegovaných ľudí. Je opakom exoterizmu, ktorý naopak predstavuje všeobecné poznanie."

Podľa tejto definície by som do ezoteriky zaradil aj politikov a tajné služby. S istou dávkou nadsádzky by sa dalo povedať, že sú nositeľmi tajných znalostí.

A takto AI vysvetľuje ezoteriku:

"Ezoterika sa vo všeobecnosti chápe ako oblasť zahŕňajúca tajomné a hlboké vedomosti alebo učenia, ktoré nie sú bežne dostupné alebo široko rozšírené. Tento pojem sa často vzťahuje na náboženské, filozofické alebo duchovné tradície a praktiky, ktoré sa zaoberajú skrytými alebo nadprirodzenými aspektmi existencie a ľudského poznania. Pre niektorých ľudí má ezoterika hlbší význam a môže slúžiť ako prostriedok osobného rastu, sebapoznania alebo duchovného prebudenia..."
 
"Je pravda, že ezoterika sa často stretáva s negatívnym postojom a skepsou niektorých ľudí, najmä tých, ktorí s ňou nemajú žiadne skúsenosti alebo ju nepovažujú za súčasť svojho životného presvedčenia. Môže to byť spôsobené nedostatočným pochopením alebo predsudkami voči týmto témam. Je dôležité rešpektovať rôznorodosť názorov a byť otvorený diskusii a spoznávaniu nových perspektív. Každý má právo na svoje vlastné presvedčenie a životný štýl, pokiaľ tým neubližuje iným."
 
Niečo, čo je označené ako "ezoterické", je teda niečo, čo zahŕňa tajomné alebo skryté vedomosti a duchovné aspekty. Toto označenie zvyčajne naznačuje, že informácie sa považujú za tajomné alebo ťažko prístupné a že sú určené len pre zasvätených alebo skúsených."
 
Zdá sa, že ezoterický festival nemá taký zmysel ako ezoterická televízia. Ide predsa o verejnú propagáciu aktivít, ktorá je prístupná komukoľvek. Zatiaľ čo ezoterika je určená pre úzky okruh zasvätených.
Ezoterické kurzy sa neinzerujú, nepropagujú sa, tu na portále ich asi nenájdete, ale radšej hľadajte :) Ezoterici si medzi sebou v uzavretých skupinách odovzdávajú tajné poznatky a odporúčania.
 

Na tomto článku sa podieľal tím Inspiracia.sk (Magdaléna a Nishkam) a umelá inteligencia. Pomocou umelej inteligencie vytvárame obrázky a texty, ktoré následne dopĺňame a upravujeme.

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem

Tento článok je zaradený do kategórie Spirituálny a duševný rast.
Pre zoznam všetkých článkov pokračujte na hlavnú stránku blogu.
Okrem článkov na LetáčkuCZ nájdete najmä katalóg kurzov, seminárov a akcií pre osobnostný rast rôznych organizátorov v Českej republike (a v zahraničí).

Vybrané podujatia

23. – 24.11.2024, 2 dni
⭐ Čchi-kung pre tri vrstvy nášho bytia
Zvolen
5. – 6.12.2024, 2 dni
Asertivita
Bratislava
Dátum nie je stanovený
📷 ONLINE KURZ ZÁKLADY FOTOGRAFOVANIA začiatočník - aj úplný 📷
Bc. Marek Suchý profesionálny fotograf a lektor, ONLINE
Dátum nie je stanovený
👗👕 Vizážistka - koloristka
Trnava, Piešťany, Hlohovec a Bratislava
25.11.2024, 3 hodiny, 18:00 – 21:00
Kurz: Filozofia pre život / Bratislava
Nová Akropolis BA, Osadná 15, Bratislava